joi, 6 noiembrie 2008

Chuck Palahniuk - Choke


Autor: Chuck Palahniuk

Titlu: Choke (Sufocare)

Anul Publicarii: 2001

Limba: Engleza

De Acelasi Autor: Fight Club (1996) ; Diary (2003) ; Snuff (2008)

Stilul sau nonconformist, direct si dureros de sincer l-a transformat pe Chuck Palahniuk intr-o vedeta a literaturii contemporane. Subiectele romanelor sale sunt pe atat de ciudate pe cat sunt de banale, viata de zi cu zi dar vazuta din alt unghi, vazuta cu ochii deschisi si analizand micile detalii care deobicei ne scapa. Personajele sale exista in jurul nostru, ne pot fi vecini, prieteni, simpli oameni pe langa care trecem pe strada si in acelasi timp putem fi chiar noi. Viata  i-a oferit sansa lui Palahniuk de a cunoaste in detaliu oamenii si povestile lor. Nascut in Pasco, Washington parea predestinat sa traiasca toata viata intr-o rulota, insa dupa divortul parintilor sai se muta la feram bunicilor. In 1986 absolva cursurile de jurnalism ale Universitatii din Oregon, lucreaza pentru o scrurta perioada la un post de radio si incepe sa scrie pentru ziarele locale. Palahniuk si-a dorit intotdeauna mai mult de la viata lui, si-a dorit noi si noi experiente astfel ca mutandu-se in Portland se angajeaza mecanic la o fabrica de camioane ba mai mult scrie manuale de reparatii. Cum ajunge de la camioane la literatura? Participa la workshop-uri literare pentru a intalnii noi prieteni si-si descopera adevarata vocatie. Dorind sa ajute oamenii se ofera voluntar la adaposturile ptr oameni ai strazii si chiar insoteste la sedinte de terapie in grup bolnavi in stadiu terminal. Daca primul sau roman "Monstrii invizibili" a fost refuzat de editura pentru ca subiectul era deranjant, "Fight Club" al doilea sa lucrare a fost acceptat imediat si a devenit un bestseller, fiind si ecranizat in 1999 avaindu-i in rolurile principale pe Edward Norton si Brad Pitt. Chuck Palahniuk a devenit un scriitor-cult, toate cartile sale ajungand repede pe primele locuri din topurile vanzarilor si inca nu a spus tot ce era de spus.

* * *

Pe voi ce va invatat mama voastra cand erati mici? Sa nu treceti pe rosu, sa respectati batranii, sa vorbiti frumos, chestii de genul asta nu? Ei, pe Victor Mancini, personajul prinicpla al romanului "Choke", mama lui l-a invatat sa fuga, sa fuga daca aude cumva in holul unui hotel cantand "Valurile Dunarii", pentru ca melodia asta e semnalul de evacuare al cladirii, iar cand intr-un aeroport domnul Amond Silvestri este chemat sa se intalneasca cu grupul sau la poarta X, defapt vor sa spuna ca la poarta X se afla un terorist cu o bomba. "Nimic din ce te invata la scoala nu este important, tocmai lucrurile astea care nu ti se spun sunt cu adevarat importante." Palahniuk vorbeste in cartea sa despre simboluri, despre distrugerea simbolurilor si reconstruirea lor, incercati si voi exercitiul sau, luati o foaie de hartie trasati conturul unui continent imaginar creati tari, munti, ape, si apoi botezatile cu nume fictive, va veti simtii mai bine!

Victor Mancini e un fost student la medicina, poate pentru ca asta a fost facultatea pe care si mama lui a vrut sa o faca, e un sex-addict, si cum sa nu devii un dependent cand in camera alaturata mama ta face sedinte de spiritism sexual, invocand spiritul Cleopatrei sau cel al lui Marilyn Monroe pentru ca barbatii sa-si satisfaca fanteziile? Si cu toate astea Victor are grija de mama lui, chiar daca ea a uitat cum arata, ai plateste cazarea intr-un sanatoriu, lucru deloc ieftin. Dar oare i-si iubeste mama cu adevarat? Ce slujba are? Lucreaza intr-un Theme Parck, in fiecare zi "traieste" in 1734, dar nu asa-si castiga banii ci creand eroi. In fiecare seara in alt si alt restaurant se "ineaca" ca oameni deprimati, demoralizati sau plictisiti de viata lor sa aiba ceva de povestit. Ajutandu-l pe el se ajuta pe ei. Odata scapat un om de la moarte, salvatorul ai devine acestuia un inger pazitor si astfel Victor primeste zilnic bani de la "mantuitorii" sai. Si cand in toata povestea asta si asa destul de complicata apare un urmas al lui Isus, o femeie din viitor, un colectionar de pietre si o striperita realizezi ca ai in fata un roman deosebit. 

 Recomandarea mea: dupa ce ai terminat de citit cartea, trage aer adanc in piept, fa un ceai de musetel si nu te gandi la ce secrete pot ascunde oamenii din jurul tau, te-ai sufoca! Lectura placuta!


 Chuck Palahniuk - Choke [EN].rar

0 comentarii: