luni, 17 noiembrie 2008

William S. Burroughs - Junky


Autor: William S. Burroughs
Titlu: Junky
Anul Publicarii: 1953
Limba: Engleza
De Acelasi Autor: Queer (1985); Naked Lunch (1959); Cities of the Red Night (1981)

William S. Burroughs


* * *
 Ai putea spune ca e doar o alta carte cu droguri si drogati si totusi e mai mult de atat. E povestea lui Lee, desi ar putea fi povestea oricui. E marturia unui utilizator ocazional devenit dependent, care trece prin toate etapele si ajunge sa vanda altora ca el. E povestea lui si a celor din jurul lui. A celor care tremura daca nu-si iau urmatoarea doza, a celor care iau pe datorie dar uita sa plateasca, sau care ofera in schimbul unei doze mici, haine, ceasuri si orice alt obiect, ies la furat pentru ca drogul nu e gratis. A celor care traiesc pentru drog. Care-si doresc in fiecare zi sa se lase si aplica diverse metode dar care  nu reusesc niciodata mai mult decat cateva luni sa stea departe. Trec prin calvarul sevrajului, in care fiecare celula a corpului lor e plina de durere, ca la sfarsit sa-si dea seama ca "Dependenta e pe Viata!". Se intorc in Clinicile de dezintoxicare se intalnesc cu altii ca ei, mai tineri sau mai batranii, mai saraci sau mai bogati, cu totii trec prin cura doar pentru ca la iesire sa se opreasca la un colt de strada si a-si cauta urmatoare doza. Politia i-si face treaba, ai cauta, ai aresteaza dar nu-i va oprii niciodata. Dependentii fug de politie, suporta arestarile, fug in Mexic cand nu mai au ce face, viata lor e o cautare, cautarea urmatorului High!
 Romanul semi-biografic al lui Burroughs e rece si direct, fara urma de regret, nu face apologia drogului dar nici nu lupta impotriva lui. Nu e un text pe care-l gasesti pe pliantele lucioase si frumos colorate distribuite de politie prin licee. Prezinta o realitate, realitatea oamenilor ce pentru multi dintre noi reprezinta doar o statistica. Subiectul azi nu mai socheaza pe nimeni sa-au scris zeci de carti pe tema drogurilor unele mai bunele unele mai proaste. Chiar daca e scris in 1952 e mai actual ca niciodata si poate asta e singurul lucru cu adevarat socant! Lectura placuta!


* * *

1 comentarii:

acolesiu spunea...

cartea asta am primit-o anul trecut de ziua mea....e genul de carte pe care o citesti si te oftici cand ai ajuns la sfarsit...
geniala initiativa ta de blog.Il voi urmari cu interes